SPIRALA

DRUGI

I:::MREŽA:::I

U Mreži, Usisivaču zrnaca ostavljenih misli. 02:12. 32°. Na Skali. S Kali.
JaCube je upita “Ko mi je dao ime?”. Amnezija u netaknutim dubinama Spirale, Majke Upitnika. “Ljudi!”…začu se iz KoSmoS Centra, usidrenog od Prvog Vaskrsnuća u JaCubovoj lijevoj hemisferi.
“Vrijeme je!”, šapnu na samrti Centar Bog.
I JaCube progleda….

II:::SPIRALA:::II

..otvori oči i nađe se u Spirali. Bez vremena, bez prostora, riječi i smisla.
Bez riječi nema smisla. U Mreži je ostao odraz. Manifestacija Jednog u Drugim.
U Spirali je samo Jedno. V u M. Veliko M.
JaCube osjeti da se Nešto dešava. Nešto se uvijek dešava.

III:::HMP:4:TOTAL KONTROLL:::III

Zaslijepljen i nijem, JaCube se probudi ponovo u Mreži.
“Anticipirati možeš samo ono što ti je već poznato!” reče HYpnoziac K, JaCubeova nekadašnja jedina veza s eksternom Materijom.
HYpnoziac K, HomoMultiProgramator  3. generacije koji je generirao stvarnost za prvih 7 godina života svake jedinke i koji je ovu funkciju Oca Istine vršio posljednjih 6623 godine, je počeo puštati algoritme u MonoSferu osjetivši da ga Uprava namjerava zamijeniti s HMP:4:Total_Kontroll, najnovijim proizvodom tvornice BioCortex. Po telepatskom sekundopisu Astral, HMP:4:T_K je najvjerovatnije posljednji potrebni Programator za prelaz u UniMin, doba 0. Kraj i početak kruga.
JaCube zaplaka…

IV:::[„ „]:::IV 

U Spirali je Nešto Ništa. Ništa se uvijek dešava.

V:::?=!=?:::V

„Ko sam? JeSam li bez Drugih?“ – pomisli JaCube.
„Podjela je srce mašine u  projektu „Zamisli Izolaciju!“ – promrmljao je KetaminBoy, spustajuci zastore na prozorima sobe broj 3 u Moloch Motelu –
„Projekta u kojem su jedinke na ovoj mladoj, primitivnoj planeti, hiljadama godina kondicionirane biti zarobljene. Projekta kojeg su od nedavno, naravno po našem poimanju onog što oni zovu Vrijeme, naučili zvati „Ja“. „Ja“ govorim, „ja“ mislim, … Podjela Jednog na Dva je osnova njihovog postojanja. „Ja“ govori, „ja“ misli. Jedno ne govori i ne misli. Jedno JE.“
„Znači Jedno Sam s Drugim?“

I JaCube nestade u svjetlu….